A KARÁCSONYNAK NEM a "KELL"-RŐL KELL SZÓLNIA

 

A KARÁCSONYNAK, NEM A "KELL" -ekről KELL SZÓLNIA!
Elsősorban azoknak ajánlom, ezt a bejegyzést, akik hadilábon állnak a karácsonnyal.

Te szereted a karácsonyt? 
Ha igen, akkor jól is fogod magad érezni, nagy valószínűséggel!
Ha nem szereted, de vágysz rá, hogy megszeresd? Akkor itt a lehetőség, hogy átnézzél vele kapcsolatosan pár gondolatot és elkezdj gondolkozni a "KELL"-ről, hogy az is "csak" egyfajta LEHETŐSÉG, amit "kell"-nek gondolsz. Mindig van ugyanis legalább két lehetőségünk, de hajlamosak vagyunk csak az EGYIK lehetőséget látni és azt "KELL"-nek hívni. Akárhányszor, amikor kiejted a szádon, hogy "kell", akkor arra úgy gondolj, hogy már meghoztál egy döntést, hogy már kiválasztottad a lehetőségek közül. 

NEM KELL, hogy a karácsony azt jelentse, hogy kötelező ajándékok, kötelező takarítás, kötelező sütés-főzés, kötelező családlátogatás, kötelező kiöltözés. Próbáld csak ki nélkülük..., , ha más nem gondolatban...., nos, melyik mellett döntesz?

HADD MESÉLJEK egy kis friss ÉLMÉNYT!
Érdekes rövid női szösszeneteknek voltam fültanúja egy bevásárlóközpontban. A mai nap mérlege szerint, összefoglalom a hallottak lényeget:
Az egyik csoportosulás kismamákból állt, akik arról beszéltek, hogy lassan már unják a karácsonyt, mert november közepe óta nem csinálnak mást, csak mézeskalácsot sütnek és narancsot dekorálnak szegfűszeggel a gyerekeikkel. A másik női csoport, akik még 23-24-én is dolgoznak. Azoktól azt hallom, hogy nincs rendesen idejük felkészülni.Este, munka után haza, sütés-főzés éjszaka 1 óráig és kelés reggel 7 órakor, aztán megint keccsölés, aztán még takarítás és már csúsznak is bele a csillagszórózásba. Ezen csoport, egyik résztvevője panaszosan említette, kolléganőjének, hogy: "Képzeld a Móniék már 1 hete felrakták a mézeskalácsukról a képet a facebookra, mondván, hogy jöhet már a Jézuska! Jézusom, ők már 1 hete készen álltak a karácsonyra! Nálam meg sehol semmi, csak lófuttában minden!" Szegény, gondoltam magamban, hogy még ebből is egy versenyhelyzetet alakított ki..., mindeközben teljesen megértem őt. Pedig valószínűleg náluk is lesz karácsony! 
Hajlamosak vagyunk, mi emberek túlságosan is összehasonlítani magunkat másokkal. A karácsony NEM verseny!
Érdekes, hogy ki, mit gondol a másikról és, hogy hajlamosak azt hinni, hogy másnál biztos nagyobb rend van - a szó konkrét és átvitt értelmében és ott akkor biztosabb jobb is lesz a hangulat... 

A másik élmény a rengeteg, ideges, rohanó, türelmetlen autós, nyomják a dudát, mintha az életük függne tőle.... Mi történik itt? Mindenki megőrült? És akkor jön egy mosolygós, udvarias autós, aki előzékenyen előre enged. Igen, ez az én emberem - gondolom magamban, mert sokan vannak ám olyanok is, akik nem engedik át magukat a karácsonyi őrületnek!

Tudtad, hogy karácsonykor sokkal nagyobb az ütközések, koccanások száma? Na, vajon, miért? Karácsonykor több a családi veszekedés, feszültség, nos, vajon miért? És általában a nyaralásokkor is több a családi összezördülés. Nos, igen ilyenkor többet vagyunk egymással, mint egyébként, a hétköznapokban. Ezek az alkalmak nagyobb szervezést, összhangot és alkalmazkodást kívánnak meg, mint a rutinos hétköznapok, ahol magunknak szervezzük meg az esetek nagy részében a feladatainkat, nem kell egyszerre az egész családra vonatkozóan döntést hozni, ahol lehetőleg mindenki jól érezze magát. Nagyon enyhén hasonlít egy esküvő megszervezéséhez - ott is mennyi feszültség jön elő hirtelen a jegyespár között. Na jó ez a hasonlat, némileg költői túlzás volt. De, azért jó, ha tudod és gondolsz erre, amikor alakítjátok az ünnepeket, programokat. Legyél kompromisszum-kész, ne játszmázz, egyenesen mondjad el mit szeretnél, de ne csináljatok belőle tragédiát, ha nem pont úgy sül el, ahogy elképzelted. Sztoikus nyugalommal kezeljed ilyenkor az esetleges konfliktusokat, NEM most kell minden felgyülemlett családi problémát előhozni és megoldásra jutni benne. 

SZEREZZETEK EGYÜTT ÉLMÉNYEKET, ÉLVEZZÉTEK EGYMÁS TÁRSASÁGÁT, DE MINIMUM ÉLVEZD A SAJÁT TÁRSASÁGODAT, VIGYÁZZATOK EGYMÁSRA ÉS MAGATOKRA!

Mindenki úgy csinálja, ahogy tudja, ahogy képes rá, ahogy akarja :-)smile hangulatjel! Elsősorban a saját hangulatodért VÁLLALD A FELELŐSSÉGET!

Azért, mert karácsony, azért NEM KELL mindenkinek boldognak lennie, DE LEHET!

MINDENKINEK ÁLDOTT ÜNNEPEKET KÍVÁNOK!