Bemutatkozás

Pap Ilona, krízistanácsadó szakpszichológus vagyok, metamorphoses-meseterapeuta, NLP Practioner, mediátor és szenzoros integrációs szakember és képzésben lévő integratív terapeuta, valamint anya és feleség

A pszichológiai munkámat, a humanisztikus pszichológia, illetve az abból táplálkozó pozitív pszichológiai szemlélet hatja át a legmarkánsabban. Azaz a közös munka folyamán, azokat a belső, pozitív potenciálokat, lehetőségeket és erőforrásokat keressük meg a hozzám fordulóban, amire támaszkodva már a nehézségek kezdenek átalakulni, kezelhetővé válni, mi több, építő jellegűvé transzformálódni.  A krízis jellegétől függően a megoldás, hol az elfogadás, belenyugvás, hol a cselekvés, küzdés, átdolgozás. A közös együttműködés rám eső része, a támogató és megerősítő közeg megteremtése, valamint olyan objektív, új szempontok nyújtása, ami tágíthatja, gazdagíthatja a krízisben lévő személy beszűkült gondolkodásmódját. Közös feladatunk a bizalomra épülő kapcsolat megteremtése és fenntartása.  A hozzám forduló motivációja és elszánt igyekezete a változás, fejlődés és önmeghaladás záloga.  Illetve maga, a felelősségvállalás tetteiért és saját életéért. Rendszerszemléletben gondolkozom, azaz, ha egy ember változik, dolgozik magán, akkor nemcsak ő maga változik meg, hanem a környezete is, amiben él és mozog.

 

Számomra az élet nem csak a szenvedés, nehézség és nem csak az öröm, hanem a kettő együtt, úgy, mint az élet és a halál, ezek együtt adják a teljes életet. Mind a kettő megélése alapvető és fontos. Engedjük meg tehát mind a kettő érzést magunknak.

Az érzések megélése mellett és azon túl, elkötelezetten cselekedjünk a vágyott, élni kívánt életért!     

 

A krízistanácsadásba előszeretettel emelem be a meseterápiát, mint módszert, a klienstől és az adott élethelyzetétől függően, illetve az NLP módszerét. Az NLP,  azaz a neuro lingvisztikus programozás a gondolatok és az érzelmek fölötti irányítást célozza meg, ami által az adott személy megélheti, hogy kontrollt gyakorol az események felett, azaz nem csak tehetetlen elszenvedője. Mozgásterápiát (szenzoros integrációs terápia) is végzek 3-12 éves gyerekeknél. Ezentúl relaxációs módszert is szoktam egyes esetekben alkalmazni (autogén tréning), továbbá válási krízis esetén a mediátori tanulmányaim is támogatni tudják az adott folyamatot. Mindegyiket, külön menüpontban részletezem. 

 

VÉGZETTSÉG:

Egyetemi tanulmányaimat a Károli Gáspár Református Egyetemen KRE BTK-n végeztem Interperszonális és klinikai szakirányon (5év).

ELTE -n további 2 évet töltöttem SZAKpszichológusi képzésen, KRÍZIStanácsadói szakirányon

DSZIT Műhely - Dinamikus Szenzoros Integrációs képzés (1,5 év) - Szvatkó Anna vezetése alatt; továbbá gyakorlatokat Bárdos Katalinnál, majd Donauer Nándornál töltöttem a Budai Gyermekkórházban.

Tehetséggondozás

Mediátor képzés (2016) - Partners Hungary

Alkotó-fejlesztő metamorphoses-meseterápia - Boldizsár Ildikó, 

Semmelweis Egyetem - 2017-2018

NLP Practioner képzés - NLP Intézet 2020

IPE - Integratív Pszichoterápiás Egyesület - 2021 őszétől képzésben veszek részt

 

SZAKMAI TAPASZTALAT:

Szent János Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályán dolgoztam pszichológusként krízisbe került emberekkel

Dunakanyar Családsegítő és Gyermekjóléti Központban dolgoztam gyerekek, felnöttek, családok kríziseive

Esztergomi Óvodák - Aranyhegy

Felzárkózunk Alapítványnál -  Pomázon - dinamikus szenzoros integrációs terápiát, illetve krízistanácsadást folytatok

Pszichofészek pszichológiai magánrendelő

 

 

ÖNISMERETI MUNKA:

250 óra önismeret

Az életünk végéig tanulunk és pszichológusként fontosnak tartom és felelősségemnek érzem a folyamatos szakmai személyiség és ezzel összefüggésben a magánszemély karbantartását. 

Havi rendszerességgel járok szupervízióra Barát Katalinhoz és Szamosi Évához, akik így kísérik szakmai munkámat. 

 

Az általam végzett TANÁCSADÁSI FORMÁK:

 

  • Személyes, hagyományos tanácsadás

  • "PILIS EL CAMINO" - "Lépd át a város határát, lépd meg saját határaidat!"  Túrázós - mozgós - beszélgetős alkalmakat jelentenek, hasonlatosan a régi idők filozófiai hagyományához, bár a célja más. Ilyenkor általban elvonulva a város zajától, eltávolodunk, és hátrébb lépve, távolabbról tekintünk a problémára. Ez igen fontos, mert a krízisbe került ember beszűkül és nem lát mást csak a problémát és azt is csak egy szemszögből. Erről a tanácsadási formáról részletesen találsz leírást a " KÉRDÉSEK-VÁLSZOK" között, érdemes elolvasni.    

Egyénre és krízise fajtára szabott tanácsadás 
 
GYEREKEK esetén – szenzoros integrációs terápiával dolgozom, tanulási nehézség, figyelemzavar, hiperaktivitás és magatartási problémák fennállása esetén. Illetve gyermekek krízishelyzetével egyaránt foglalkozom.
FELNŐTTEK esetében – krízisfeldolgozás minden olyan krízis beállta esetén, mint a gyász, szeretet személy elvesztése, válás, szakítás, öngyilkosság, munkahely elvesztése, betegség, életközépválság, kiégés, öngyilkossági kísérlet, öngyilkosság, házsság, gyerekszületése, stb. Itt utalnék, hogy nem csak a negatív életesemény lehet krízis.
 
ÉRDEKLŐDÉSI KÖRÖM:
"A NŐ, krízisben is nő!", mind a kétféle értelmében értem. A NŐ különböző életszakaszváltásából eredő határhelyzeteivel foglalkozom úgy, mint a házasság, anyaság-várandóság-szülés, munkavilága, a női szerepek összeegyeztetése, életközépkrízis, üres  fészek szindróma kretív megoldása, stb. A NŐ, krízis által nő és fejlődik, de mindeközben NŐ is egyszerre, illetve jó, ha az is marad lelki finomságaiban épp úgy, mint külső jegyeiben, hiszen ezek kölcsönösen hatnak egymásra. A női szerepek kiteljesülése: a NŐ belső, különböző én-részeinek rendszeres, harmonikus működtetésével.
 
SZENVEDÉLYEM:
Az ékszerkészítés, melyben megélhetem az alkotói, kreatív énemet, továbbá kézzelfogható, értékálló-maradandót teremthetek a két kezem által a szívemből. Így kiélhetem a művészihajlamomat is.  Az ékszerek színes világa, nekem a nőiség világát hordozza magában.
Ezenkívül még futással töltődök fel. 
 

 

Krízis, gyász, pszichológia, tanácsadás, Kreatív megküzdés, Szenzoros integráció, Mediáció