Bemutatkozás

Pap Ilona, krízistanácsadó szakpszichológus vagyok, metamorphoses-meseterapeuta, mediátor és szenzoros integrációs szakember, anya és feleség

A pszichológiai munkámat, a humanisztikus pszichológia, illetve az abból táplálkozó pozitív pszichológiai szemlélet hatja át a legmarkánsabban. Azaz a közös munka folyamán, azokat a belső, pozitív potenciálokat, lehetőségeket és erőforrásokat keressük meg a hozzám fordulóban, amire támaszkodva már a nehézségek kezdenek átalakulni, kezelhetővé válni, mi több, építő jellegűvé transzformálódni.  A krízis jellegétől függően a megoldás, hol az elfogadás, belenyugvás, hol a cselekvés, küzdés, átdolgozás. A közös együttműködés rám eső része, a támogató és megerősítő közeg megteremtése, valamint olyan objektív, új szempontok nyújtása, ami tágíthatja, gazdagíthatja a krízisben lévő személy beszűkült gondolkodásmódját. Közös feladatunk a bizalomra épülő kapcsolat megteremtése és fenntartása.  A hozzám forduló motivációja és elszánt igyekezete a változás, fejlődés és önmeghaladás záloga.  Illetve maga, a felelősségvállalás tetteiért és saját életéért. Rendszerszemléletben gondolkozom, azaz, ha egy ember változik, dolgozik magán, akkor nemcsak ő maga változik meg, hanem a környezete is, amiben él és mozog.

 

Számomra az élet nem csak a szenvedés, nehézség és nem csak az öröm, hanem a kettő együtt, úgy, mint az élet és a halál, ezek együtt adják a teljes életet. Mind a kettő megélése alapvető és fontos. Engedjük meg tehát mind a kettő érzést magunknak.

Az érzések megélése mellett és azon túl, elkötelezetten cselekedjünk a vágyott, élni kívánt életért!     

 

A krízistanácsadásba előszeretettel emelem be a meseterápiát, mint módszert, a klienstől és az adott élethelyzetétől függően. Mozgásterápiát (szenzoros integrációs terápia) is végzek 3-12 éves gyerekeknél. Ezentúl relaxációs módszert is szoktam egyes esetekben alkalmazni (autogén tréning), továbbá válási krízis esetén a mediátori tanulmányaim is támogatni tudják az adott folyamatot. Mindegyiket, külön menüpontban részletezem. 

 

VÉGZETTSÉG:

Egyetemi tanulmányaimat a Károli Gáspár Református Egyetemen KRE BTK-n végeztem Interperszonális és klinikai szakirányon (5év).

ELTE -n további 2 évet töltöttem SZAKpszichológusi képzésen, KRÍZIStanácsadói szakirányon

DSZIT Műhely - Dinamikus Szenzoros Integrációs képzés (1,5 év) - Szvatkó Anna vezetése alatt; továbbá gyakorlatokat Bárdos Katalinnál, majd Donauer Nándornál töltöttem a Budai Gyermekkórházban.

Tehetséggondozás

Partners Hungary - Mediátor képzés (2016)

Alkotó-fejlesztő metamorphoses-meseterápia - Boldizsár Ildikó, 

Semmelweis Egyetem

 

SZAKMAI TAPASZTALAT:

Szent János Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályán dolgoztam pszichológusként krízisbe került emberekkel

Dunakanyar Családsegítő és Gyermekjóléti Központban dolgoztam gyerekek, felnöttek, családok kríziseive

Esztergomi Óvodák - Aranyhegy

Felzárkózunk Alapítványnál -  Pomázon - dinamikus szenzoros integrációs terápiát, illetve krízistanácsadást folytatok

Pszichofészek pszichológiai magánrendelő

 

 

ÖNISMERETI MUNKA:

250 óra önismeret

Az életünk végéig tanulunk és pszichológusként fontosnak tartom és felelősségemnek érzem a folyamatos szakmai személyiség és ezzel összefüggésben a magánszemély karbantartását.

 

Az általam végzett TANÁCSADÁSI FORMÁK:

 

  • Személyes, hagyományos tanácsadás

  • "PILIS EL CAMINO" - "Lépd át a város határát, lépd meg saját határaidat!"  Túrázós - mozgós - beszélgetős alkalmakat jelentenek, hasonlatosan a régi idők filozófiai hagyományához, bár a célja más. Ilyenkor általban elvonulva a város zajától, eltávolodunk, és hátrébb lépve, távolabbról tekintünk a problémára. Ez igen fontos, mert a krízisbe került ember beszűkül és nem lát mást csak a problémát és azt is csak egy szemszögből. Erről a tanácsadási formáról részletesen találsz leírást a " KÉRDÉSEK-VÁLSZOK" között, érdemes elolvasni.    

Egyénre és krízise fajtára szabott tanácsadás 
 
GYEREKEK esetén – szenzoros integrációs terápiával dolgozom, tanulási nehézség, figyelemzavar, hiperaktivitás és magatartási problémák fennállása esetén. Illetve gyermekek krízishelyzetével egyaránt foglalkozom.
FELNŐTTEK esetében – krízisfeldolgozás minden olyan krízis beállta esetén, mint a gyász, szeretet személy elvesztése, válás, szakítás, öngyilkosság, munkahely elvesztése, betegség, életközépválság, kiégés, öngyilkossági kísérlet, öngyilkosság, házsság, gyerekszületése, stb. Itt utalnék, hogy nem csak a negatív életesemény lehet krízis.
 
ÉRDEKLŐDÉSI KÖRÖM:
"A NŐ, krízisben is nő!", mind a kétféle értelmében értem. A NŐ különböző életszakaszváltásából eredő határhelyzeteivel foglalkozom úgy, mint a házasság, anyaság-várandóság-szülés, munkavilága, a női szerepek összeegyeztetése, életközépkrízis, üres  fészek szindróma kretív megoldása, stb. A NŐ, krízis által nő és fejlődik, de mindeközben NŐ is egyszerre, illetve jó, ha az is marad lelki finomságaiban épp úgy, mint külső jegyeiben, hiszen ezek kölcsönösen hatnak egymásra. A női szerepek kiteljesülése: a NŐ belső, különböző én-részeinek rendszeres, harmonikus működtetésével.
 
SZENVEDÉLYEM:
Az ékszerkészítés, melyben megélhetem az alkotói, kreatív énemet, továbbá kézzelfogható, értékálló-maradandót teremthetek a két kezem által a szívemből. Így kiélhetem a művészihajlamomat is.  Az ékszerek színes világa, nekem a nőiség világát hordozza magában.
Ezenkívül még futással töltődök fel. 
 

 

Krízis, gyász, pszichológia, tanácsadás, Kreatív megküzdés, Szenzoros integráció, Mediáció