Megküzdés

 

Sziasztok!
A krízis kimenetele szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan tudunk MEGKÜZDENI a krízishelyzettel ha egyáltalán. 
Nem mindegy, hogy DISZFUNKCIONÁLIS működésekkel nyerjük-e vissza az egyensúlyunkat (pl. alkalmazkodási zavar, depresszív tünetek, alkohol-gyógyszer- vagy drogfüggőség,szorongásos tünetek, stb.) vagy egy FEJLETTEBB EGYENSÚLYI ÁLLAPOT elérésével teremtjük meg a lelki békénket, azaz a krízis kimenetele nívós, minőségi és kreatív munkára és megoldásra késztetett minket a kritikus helyzetben (fejlettebb megküzdési stratégiák, a személyiség érése, differenciálódása, önbizalom növekedése, új önkifejezési utak, stb.).

Jómagam is azt gondolom, hogy a krízis pozitív, kreatív kimenetele szempontjából - azaz, hogy sikeresen megküzdünk az adott nehéz helyzettel - egyáltalán nem mindegy, hogy milyen belső tartalékaink vannak és/vagy kik vesznek körbe minket.

Mi döntjük el, hogy az adott krízisből mennyit hozunk ki és, hogy meglátjuk-e benne a lehetőséget a változsra vagy feladjuk, beletörődünk és elszenvedjük saját passzivitásunkat, tehetetlenségünket és engedjük, hogy elsodorjanak negatív, megváltoztathatatlannak hitt gondolataink.

A döntés a Tiéd! 
DE, ha úgy döntesz, hogy nem adod fel, akkor itt vagyok és kísérlek Téged az utadon, és akkor is ott leszek, amikor pillanatnyilag úgy érzed, hogy inkább feladod.

A krízisre gondoljunk, inkább KIHÍVÁSKÉNT, aminek pozitív vagy negatív kimenetele is egyaránt lehet, a belefektetett "munkától" függően.

Te döntöd el, hogy hagyod magad összenyomni és feladod vagy utat törsz magadnak. Ha döntöttél az élet mellett, meglátod akkor sok jó utat találsz majd, amiből kiválaszthatod a leginkább hozzád valót.

Ha egyedül nem megy, akkor én itt vagyok! 
SEGÍTEK ELINDULNI, DE FELÁLLNOD NEKED KELL!

A folytatásban szó lesz még a megküzdés főbb típusairól és arról, hogy milyen BELSŐ SZEMÉLYISÉGTÉNYEZŐK járulnak hozzá az egyén részéről a minőségi megküzdéshez, "kreatív krízishez". Továbbá arról a KÖRNYEZETRŐL is szó lesz, ami elősegíti a válság pozitív kimenetelét.